Anyák napja alkalmából…





A SZELC tagok karitatív munkájuk során sosem feledkeznek meg azokról a családtagokról akik teljes odaadással támogatják munkájukat. Ők pedig saját édesanyjuk vagy gyermekeik édesanyja akik nélkül ez a munka nehezen elképzelhető. Ők biztosítják a biztos hátteret ahhoz, hogy minden oroszlán eltudja végezni feladatait. Most vasárnap ünnepeljük anyák napját a legdrágább asszonyok ünnepét.

Az ünnep története az ókori Görögországba nyúlik vissza. Akkoriban tavaszi ünnepségeket tartottak Rheának az istenek anyjának, és vele együtt az édesanyák tiszteletére. Angliában az 1600-as években keresztény vallási ünnepként gyökeresedett meg.. Akkoriban a húsvétot követő negyedik vasárnapon, az anyák vasárnapján tartották az édesanyák ünnepét. Az ünnep oly erős volt,hogy a  családjuktól messze dolgozók szabadnapot kaptak, hogy hazamehessenek, és a napot édesanyjukkal tölthessék. Az Egyesült Államokban először 1872-ben ünnepelték meg Bostonban az anyák napját, Julia Ward Howe (amerikai író, költő, feminista) kezdeményezésére. Magyarországra az ünnep ötletét Petri Pálné, egy államtitkár felesége hozta Amerikából,  így 1925. március 8-án tartották az első anyák napi ünnepséget a MÁV gépgyár foglalkoztatójában a munkásgyermekeknek. A gondolatot a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt vezetői felkarolták és megtették az előkészületeket az anyák napja országos bevezetésére. 1928-ban már miniszteri rendelet sorolta a hivatalos iskolai ünnepélyek közé az anyák napját.

Anyáink  mindannyiunk életében meghatározó szerepet töltenek be, még akkor is ha már nincsenek közöttünk. Sokszor gondolunk Reájuk, de talán soha nem olyan erősen és odaadással mint május első vasárnapján. Ünnepeljük meg őket, a legnagyobb méltósággal,éreztetve szeretetünket, tiszteletünket. Gondoljunk most azokra az édesanyákra is akik a jelenlegi nehéz helyzetben a munkafrontján dolgoznak embertársaink megmentéséért, gyógyításáért. Szeretetünket küldjük azoknak az édesanyáknak aki orvosként,ápolónőként, de más munkakörben is hősiesen küzdenek a gyilkos kór ellen.

 


Hírek

Kapcsolat

Név: Dr. Szeri István (alapító elnök)

Telefonszám: 06-70-984-80-00

E-mail: szeri@tiszanet.hu

Rajzpályázat Adatkezelés