A Bál 2017!

Talán már említeni sem érdemes, hogy a szegedi Lionsok kitesznek magukért a legnagyobb szegedi társadalmi eseményen a Lions bálon. A 320 vendéget igazán különleges díszítés várta az egyetem Tanulmányi és Információs Központjában.



A rendezvényt sok más fontos társadalmi szereplő mellett megtisztelte a Magyarországi Lions Klubok Szövetségének vezetője, Simon Zoltán kormányzó is. A program pedig a szokásosnál is érdekesebb volt mert egyéni  előadóművészek helyett három nagyszerű zenekar is megmutathatta, hogy művészi képviselői műfajuknak. Az InFusion trió szabályos mini koncertet adott különleges zenei élményt nyújtva a publikumnak. Rácz Lajos és  zenekara  a magyar és cigányzene szépségeit és hangulatát mutatta be a bálozóknak ,a Stand UP  együttes pedig egész éjjel húzta a talpalávalót. Az étkeket nagyszerű érzékkel már évek óta a Sport and Life parti szerviz biztosította, a „Magyar konyhaművészet” remekeiből,az édességeket Gyuris László mestercukrász álmodta meg. Pápai Róbert Szeged legismertebb borkereskedője a borudvarban pedig  különleges borokkal kínálta a vendégeket. Borkorcsolyának pedig ott voltak a Gellért Major és Alabárdos étterem számtalan finomamnál finomabb szürke marha ,juh és egyéb hús valamint sajt készítményei.


A bál bevételeit a klub megint csak fontos társadalmi kötelezettségvállalással a „Korábban érkeztem Dél-alföldi Regionális Koraszülött Intenzív Osztályért Alapítványnak” és a „Szegedi Újszülött Életmentő Alapítványnak”ajánlotta fel,de arra is jutott keret a Szeged-Csanád Egyházmegye Püspökségével együttműködve - folytatva a klub defibrillációs programját-,hogy újabb három készüléket vásároljanak, melyeket a város fontos közlétesítményeibe helyeztek el. Köszönet érte a 16 cégnek akik támogatták a klubot, de nem utolsó sorban a rendezvényeket látogató , s adományozó társadalmi felelősséget érző állampolgároknak. Fontos bevételi forrás volt az est jótékonysági kasszájába, hogy a világhírű filmrendezőből híres borásszá vált Francis Ford Coppola és a DiBonis Winery Szabadkai – Horgosi borvidék borai lettek elárverezve.



Persze az esemény megörökítése mindég fontos feladat, álljon itt az a link ahonnan a képek behívhatóak:

https://acydphotographie.pixieset.com/download/file/szegedielslionsbl2017/?filekey=52e1f9eb5a889c43b2389dd42bfd18b0

Az idei év  különleges volt, hiszen a világmozgalom idén 100 éves a Szeged Első Lions Klub pedig alapításának 15. évét ünnepelte. Bródy János soros elnök talán a szokásosnál is patetikusabb volt ,méltatva az ünnep jelentőségét kiemelve a mozgalom múltját és céljait.  A beszéd annyira lélek emelő volt, hogy álljon itt teljes terjedelmében.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim, kedves vendégeink!

„Nem viheted sokra, amíg nem teszel valaki másért önzetlenül valamit.”

Szokatlan és a mai világban naivnak tetsző gondolat. Engedjék meg, hogy elmeséljem Önöknek ennek a mondatnak a történetét. Egy tehetséges arizonai fiatalember az 1910-es évek közepén Chicagóba szegődött biztosítási ügynöknek. A fiatalember hamarosan saját céget alapított és sikerei révén bekerült a Chicago meghatározó üzleti köreit és klubjait egyesítő társaságba, ahol a jelmondat némileg másként hangzott, ugyanis a klub jelszava NYERS FORDÍTÁSBAN ez volt:„vakard meg a hátam, én is megvakarom a tiédet”, ami annyit tesz: ADDIG SEGÍTELEK, AMÍG ÉRDEKEMBEN ÁLL. Az ekkor 35 éves üzletember úgy gondolta, hogy ez így nincs rendjén. Feltette magának a kérdést, hogy ez az önző csoport miért nem tudja az energiáit és lehetőségeit az önzetlen szolgálat, a közösség felé fordítani. Hamar felismerte, hogy az élet különböző területein tevékenykedő tehetséges emberek hatékonyabbak lehetnek mind az üzleti életben, mind a jószolgálati munkában, ha összefognak.

A fiatalember, aki ekkor már a város üzleti klubjait tömörítő szervezet titkára volt, nagyon sok időt és energiát fordított arra, hogy megpróbálja elképzeléseit megvalósítani. Egyik este felesége, aki egyébként a kor egyik legjobb golfjátékosa volt zsörtölődve megjegyezte a férjének, hogy halálra dolgozza magát a klubban másokért, de ezzel nem ér el semmit, hiszen nem kap fizetséget senkitől. A titkár ekkor fogalmazta meg azóta híressé vált mondatát: „Addig nem viheted sokra, amíg nem teszel valaki másért önzetlenül valamit.”A feleség, mert nem csak a golfban volt kiváló, hanem jó feleség is volt, belátta, hogy férjének igaza van, mellé állt és közösen közel egy év kemény munkával megszerveztek és találkozót, amelyre meghívták az Egyesült Államok 27 legnagyobb üzleti klubját azzal a céllal, hogy kidolgozzák egy olyan szervezet alapjait, amelynek célja nem csak az üzleti együttműködés, hanem a mások önzetlen segítése. A találkozó sikeresen folyt, és úgy tűnt, hogy konszenzus lesz a különböző érdekeltségű és filozófiájú társaságok között, azonban az újonnan létrejövő szervezet nevével kapcsolatosan parázs vita alakult ki, mert mindenki a saját klubjának nevét igyekezett előnyben részesíteni. Az előrelátó titkár számított erre, és a korábbi címertani és zoológiai kutatásait ismertetve azt mondta, hogy a létrehozandó új klub eszmeiségét, erejét, bátorságát és hűségét egy állat neve fejezné ki a legjobban.

A történet végét már ismerik. A titkárt MELVIN JONES-nak hívták, az állat pedig amelynek nevét az új klub felvette nem volt más, mint az oroszlán.  Ilyen előzmények után alakult meg 1917. júniusában a chicagói Hotel LaSalle keleti lakosztályában a Lions mozgalom.

Melvin Jones híres mondatából pedig a LIONIZMUS hitvallását megfogalmazó,  az elesettek önzetlen, minden érdeket mellőző segítését megfogalmazó, letisztult mottó lett: We serve. „Szolgálunk.” A Lions mozgalom ma 206 országban van jelen, 46 000 klubban 1,4 millió tagja van, és a világ legnagyobb, klub alapon szerveződő, civil jószolgálati szervezete, amely vallásoktól és a politikától függetlenül végzi tevékenységét. Financial Times amerikai napilap 2007-ben 445 cégóriás szakembereinek szavazata alapján 34 nemzetközi jószolgálati szervezetet állított rangsorba. A Lions Clubok Nemzetközi Szövetségének alapítványa ekkor nyerte el a világ legjobb nem állami (civil) szervezetének megtisztelő címét. A kitüntető címet többek között azzal érdemelte ki a szervezet hogy a jószolgálatra összegyűjtött adományok teljes összegét, azaz az adományok 100%-át eljuttatja a rászorulókhoz. Akik jól figyeltek a történetre, már tudják, hogy ma születésnapot is ünneplünk: A Lions mozgalom idén ünnepli 100. évfordulóját. Azonban nem csak a Lions mozgalom ünnepel idén, hanem egy szívünkhöz sokkal közelebb álló szerényebb kis csapat is, ugyanis a Szeged Első Lions Club 15 éves lett. Az elmúlt 15 évben a 27 alapító tag baráti táságából egy a Szeged városának hátrányos helyzetű emberei életét önzetlenül segítő, elismert és mértékadó, példát mutatni igyekvő jótékonysági szervezet lett. Klubunk ugyan csak 28 rendes és 15 pártolótagot számlál, ennek ellenére az oroszlán kitartásával küzdünk, hogy jószolgálati munkánkat minél hatékonyabbá tegyük, a jelenlegi egyre kedvezőtlenebb támogatottság ellenére minél több segítséget tudjunk nyújtani elesett és rászoruló embertársainknak.  Ennek érdekében a hagyományos értékek tiszteletben tartása mellett igyekszünk megújulni, megfelelni napjaink elvárásainak. Az elmúlt 15 évben klubunk közel 90 millió forintnyi adományt osztott szét, elsősorban tagjaink önzetlen hozzájárulásából, szponzoraink nagylelkű segítségéből, illetve az általunk szervezett és Szeged társasági és kulturális életét jelentősen öregbítő jótékonysági rendezvények bevételeiből.

Ezt az áldozatos, Melvin Jones szellemiségéhez méltó munkát e jeles évforduló alkalmából elsősorban szeretném megköszönni alapító elnöküknek, Szeri Istvánnak és a klub minden egyes tagjának.

A magam és a klub nevében köszönöm támogatóinknak nagylelkű adományaikat, valamint Önöknek kedves vendégeinknek, hogy a mai jótékonysági bálunk jegyeinek megvásárlásával hozzájárultak jószolgálati munkánkhoz.

Meggyőződésem, hogy Szeri István alapító elnökünk és kedves felesége is el tudna mesélni egy-két a Jones családéhoz hasonló érdekes történetet, beszélgetést a szegedi klub alapításáról, de egyik kedves klubtársunk elnökké választásom alkalmával azt a jó tanácsot adta, hogy a „Jó elnök keveset beszél”. A bölcs tanácsot Igyekszem megfogadni. Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Még egyszer köszönöm, hogy személyes jelenlétükkel megtisztelték jubileumi bálunkat. Ne feledjék a fiatal titkár mondatát: „Nem viheted sokra, amíg nem teszel valaki másért önzetlenül valamit.” E nemes gondolat mellett kívánok Önöknek a mai estéhez önfeledt szórakozást.

 


Hírek

Kapcsolat

Név: Dr. Szeri István (alapító elnök)

Telefonszám: 06-70-984-80-00

E-mail: szeri@tiszanet.hu

Rajzpályázat Adatkezelés