JÓSZOLGÁLATI MUNKA MAGYARORSZÁGON


(interjú Dr. Solymosiné Dr. Kiss Ilona kormányzóval)

A jószolgálati munka Magyarországon kevésbé elterjedt, mint a nyugat-európai országokban. Mégis, létezik egy szervezet hazánkban, amely összefogja azon önkénteseket, akik jószolgálati munka keretében időt, energiát és pénzt nem sajnálva segítenek a társadalmi célkitűzések elérésében. Megkeresésünkre Dr. Solymosiné Dr. Kiss Ilona, a Lions Clubok Magyarországi Szövetségének kormányzóasszonya adott interjút. „A Lionok jelszava: „We Serve”, Szolgálunk.” Egy különleges kezdeményezésről szerettünk volna írni, nem csupán széljegyzetre. Mert 1,36 millió tag, 46.000 klub keretében 206 országban olyan társadalmi értéket jelent, amelyről legkevesebb beszélni, leginkább követendő példaként gondolkodni lenne érdemes. A tettekről nem is beszélve. Riport mindazokról, akik a jószolgálati munka oroszlánrészét felvállalják.

A Lions Clubok Nemzetközi Szövetsége egy különleges kezdeményezés. A jószolgálati munka, amely még kifejezésként is sajnálatos módon kevésbé ismert Magyarországon olyan társadalmi hozzáadott értéket képvisel, amelyet a „Lionok” hűen oltalmaznak és visznek véghez életük minden aspektusában. Dr. Solymosiné Dr. Kiss Ilona a Lions Clubok Magyarországi Szövetségének kormányzóasszonya adott interjút számunkra. Arra voltunk kíváncsiak, mit is jelent ennek az egészen különleges szövetségnek a kötelékébe tartozni. Már maga az indulás is speciális kezdeményezésként indult, hát még mindazon komplex mentőcsomag, amellyel kiállnak a társadalom rászoruló tagjai mellett.

„A Lions Clubok Nemzetközi Szövetségét, a Lions Clubs International-t Melvin Jones alapította 1917-ben az Egyesült Államokban. Elsődleges célja a harci gázokban megsérült vak katonák megsegítése volt” – meséli a kormányzóasszony, aki elmondta, hogy „a jószolgálat nemes eszméjének teljesítése eredményezte, hogy a Lions mozgalom ma 206 országban van jelen, 46 000 klubban mintegy 1,36 millió tagja van, és a világ legnagyobb klub alapon szerveződő jószolgálati szervezete”.

Évente 6.000 ember szeme világáért küzdenek

A Lionok jelszava: „We Serve” „Szolgálunk.” Magyarországon ugyanezen eszme keretében indult el a Lions Clubok Magyarországi Szövetsége a nemzetközi szervezet tagjaként még 1989-ben. „Magyarországon jelenleg mintegy 50 Lions Club közel 1000 tagja végzi jószolgálati munkáját és ilyenképpen a szövetség a klubok tevékenységének összehangolását, hazai és nemzetközi érdekképviseletét is ellátja.” Hazánkban a Lions Szövetség kifejezetten hathatós tevékenységet lát el a látásvédelem területén, hiszen jószolgálati céljak között elsődleges helyen szerepel „a „Sight First”, a látás védelme”. Dr. Kiss Ilona szerint önmagáért beszél és segítségért kiált az a tény, hogy „Magyarországon évente 6000 ember veszti el látását”, ezért minden segítségre szükség van, úgy a megelőzésben, mint a gyógyításban”. Annak érdekében, hogy a látásvédelem területén segítsék a lakosságot a lehető legszélesebb spektrumban igyekeznek segítő kezet nyújtani. Az utóbbi egy esztendeje sikerült elérniük eszközbővítés révén, hogy oda is eljuthassanak a szűrőprogramokkal, ahová addig nem tudtak. Mint mondja, „Speciális eszközökkel felszerelt kis busszal járjuk az országot. Idős embereknek, hátrányos helyzetű családoknak tesszük lehetővé a szemészeti vizsgálatot”. Hiába hangzik elcsépelt szónak, felértékelhetetlen annak a súlya, hogy egy szakorvosi ellátástól távol eső településen élő ember számára mennyit jelent életminősége javulásában a látás megőrzése. A szűrőprogramok mellett véradással is igyekeznek az egészségügyi támogatást fokozni, „több száz liter emberi életet mentő véradással büszkélkedhetünk” és számtalan olyan esettel, amely azt igazolja, hogy a társadalmi összefogásnak életeket megmentő szerepe lehet.

Sorsokat segítő oroszlánok

A „Lionok” mindazon önzetlen emberek, akik tudatosan szeretnének tetteikkel és mentalitásukkal jószolgálati munka keretében hozzájárulni a szűkebb és tágabb társadalmi szféra megsegítéséhez. Ők ezren a Lions Clubok tagjai Magyarországon. „A Lions Clubok elsősorban saját környezetükben cselekednek. Közhasznú feladataink között szerepel a hátrányos helyzetű családok segítése, sérült emberek támogatása, fiatal tehetségek felkarolása.” Az elmúlt évek során egészen kivételes vak tehetségeknek segítettek életük egy-egy szakaszában, mivel „kiemelkedő vállalás a szervezet számára a fiatalokat segítő programok működtetése világszerte”. Így Jánoki Máriónak, Szabó András énekesnek, vagy akár Agárdi Szilviának is segítettek, aki egyben Vodafone Főangyal is volt. Számára egyébként évek óta segítő kezet nyújtanak. De ide, a sors-egyengetéshez sorolható az úgynevezett „Tri-Jumelage” találkozó is, ahol a magyar, német, francia klubok tagjai találkoznak és ahol a fiatal zenei tehetségek összemérhetik tudásukat. „Balázs János zongoraművész pályájának egyik állomása volt a Tri-Jumelage rendezvényen való siker, megmérettetés”. A nemes célkitűzéseket maguk a művészek is támogatják: „Lions képzőművészeti tárlatunk keretében hét képzőművész alkotásai járják az országot és az eladott művek egy része jótékonysági célra kerül”.

Gyermekek támogatásától a környezetvédelemig

De a Lions Club kezdeményezéseinek sora itt még aligha érhet véget. „Évente egyszer a budapesti Operaház megtelik hátrányos helyzetű, sérült gyerekekkel, mely számukra egyedüli lehetőség egy csodálatos zenei élményre, egybekötve egy budapesti kirándulással”. A tapasztalatok szerint kinyitni a zene világát egy rászoruló, vagy beteg gyermek számára olyan élményt adhat a gyermekeknek, fiataloknak, amely meghatározóvá válhat számukra akár egész életútjuk tekintetében is.

A Lionok meggyőződése, hogy az egészségmegőrzés mellett a sport és a környezetvédelem támogatása szintúgy kiemelten fontos tényezőt alkot egy egészséges társadalmi összképben. 2012-ben nem kevesebbre vállalkoztak, mint a Tandem Látássérült Egyesület tandem kerékpárosok kijutásának támogatására a londoni paraolimpiára. Ők „2012 km-t kerekezve Győr - Bécs – Melk - Linz - Passau – Regensburg - Ingolstadt – Heidenheim – Sindelfingen – Rastatt – Saarbrücken - Luxemburg – Brüsszel – Dunkirk – Dover – London útvonalon tették meg ezt a hihetetlen távot. Útjuk során az érintett országok Lions Clubjainak vendégei voltak, melyet nagy szervezőmunka előzött meg”. A Lions Clubok magyarországi tagszervezete számos jótékonysági rendezvényt is szervezett az elmúlt évek alatt. „Országos jótékonysági rendezvényünk a Balatoni Regatta és Teniszverseny”, ami kifejezetten nagy jelentőséggel bír azon a téren, hogy a kiemelt társadalmi célokra – mint a látásvédelem, a sérült gyermekek és hátrányos helyzetű fiatalok támogatása, a sportélet támogatása, a környezetvédelmi gondolkodásmód erősítése – sokkal szélesebb körben felhívhassák a figyelmet.

„Környezetvédelmi akciónk közül klubjaink élen járnak a faültetésben, parkgondozásban” – mondja a Lions Clubok Magyarországi Szövetségének vezetője, aki beszámolt arról is, hogy néha a különleges környezeti kihívások okán speciális válaszlépésekre volt szükség. „A devecseri iszapkatasztrófa sújtotta település kisiskolásainak 2 éves projekt keretében ösztöndíj rendszert dolgoztunk ki, tanulmányi eredményeik és hátrányos helyzetük figyelembe vételével több millió forintos támogatást nyújtottunk számukra.” A tavalyi, 2013-as dunai árvízben a Lions Club International Foundation–től 10000 dollárt kapott a magyar Szövetség, melyet két, időseket és betegeket ápoló intézmény megsegítésére fordítottak takarók, ágyneműk pótlására. A sződligeti Viktor Speciális Otthon és a győri Evangélikus Szeretetház lakói számára ez akkor és ott pótolhatatlan segítségnek számított.

Számtalan kezdeményezést indított útjára és vitt véghez a magyar Lions Szövetség a Vakok és Gyengénlátók Országos Kulturális és Művészeti Találkozójának székesfehérvári megszervezésétől kezdve a vakok és gyengénlátók számára speciálisan kifejlesztett „csörgőlabda road show” gondolatáig, amely népszerűbbé vált, mint azt bárki korábban gondolta volna. A szervezetnek köszönhető a Nemzetközi Fehér Bot napjának megszervezése október 15-én a Nemzeti Múzeumban, a Tapintva Láss kiállítás helyszínén.

Meg kell említeni ugyanakkor, hogy van egy rendkívüli kezdeményezésük is. „Egyedülálló a Pécsi Normandi Lions Club szülőszállás programja, ahol a rákos kisgyermekek szülei kapnak szállást, ellátást. Innen látogatják gyermekeiket a kórházban, illetve kihozhatják őket, hogy együtt tölthessenek pár órát, egy-egy napot.”

Egy csapat, ahová fiatalként és idősként is jó érzés tartozni

Benkő László, Liszt Ferenc-díjas zenész, zeneszerző az alábbit nyilatkozta a szövetség tagjainak munkájáról: „A Lionok céljai egyértelműek, működésük áttekinthető, eredményei kézzelfoghatóak”. A klubok saját szervezésű jótékonysági akciókkal, nevezési díjakkal gyűjtenek adományokat bálok, sportesemények, kulturális programok útján és az adománygyűjtésben és szervezésben egyaránt nagy szerepe van az ifjúsági tagozatnak, a LEO-k csapatának is. „Aktív lions2 2014.09.15részesei vagyunk a Lions Youth Exchange programnak, melynek révén a magyar fiatalok is bekapcsolódhatnak a Lions Clubs International szerteágazó és gazdag nemzetközi diákcsere programjába” – fűzte hozzá a szakember. Semmiképpen nem elhanyagolható tény, hogy már a fiatalokat is arra nevelik kezdeményezéseik során, hogy egymás felé megértéssel, önzetlen segítséggel viszonyuljanak.

Arra a kérdésre, hogy vajon miért hallani kevésbé a kezdeményezéseikről és miért látni mégis e rendkívüli tettek társadalmi hozadékát az érintett társadalmi csoportokat nézve, a következő választ kaptuk: „Úgy gondolom, hogy klubjainkat a folyamatos jelenlét jellemzi szűkebb környezetük megsegítésében és talán a külvilág felé nem annyira látványos megjelenés, de a támogatottnak sokat jelenthet sokszor egy jó szó, törődés, látogatás is. Mi a sok kicsi eredményünkre vagyunk büszkék. Ebből adódik össze ’nagyságunk’.” Idén „július 4-9-én Torontó adott otthont a 97. Nemzetközi Lions konvenciónak. A 17.000 fős rendezvényre a világ minden tájáról érkeztek Lionok. Magyarországot egy 30 fős, lelkes delegáció képviselte. Július 5-én a Nemzetközi Parádé színes kavalkádjában nagy népszerűségnek örvendett a vidám, daloló magyar csapat”.

Akik jószolgálati munkára alkalmasak (lennének)

Lion csak az lehet, aki szíve mélyén odaadó, aki számára magától értetődő az önkéntes munka, aki szeret nemes akciókban részt venni és része lenni egy nagyobb, baráti közösségnek. Olyan emberek ők, akik munkájukkal jobbá szeretnék tenni környezetüket és tágabb értelemben a világot. A megértő, gondoskodó, elkötelezett, felelősségteljes gondolkodásmód elengedhetetlen egy ilyen segítő munkához. „A Lions Club-tagok idejüket és a képességeiket felajánlva segítik, erősítik a közösségeiket. A Lion a jószolgálati munka tapasztalatain keresztül új képességeket szerezhet, tartós barátságokat köthet, találkozhat igazi kihívásokkal, és sokat tanulhat, fejlődhet a feladatok megoldása során.”

Ha valaki Lion szeretne lenni, elkötelezettséggel kell vállalnia a jószolgálati munkát. „A Lions Club-ok tagjai nem csupán másokon segítenek, a közel ezer magyar lion színes baráti közösséget is alkot. Minden Lion annyi időt áldoz a jószolgálati munkájára, amennyit tud. A feladatok vállalása önkéntes, de a vállalt feladatokat Etikai Kódexünk szellemében, becsülettel kell végezniük a támogatásra szorulók érdekében”- mondja Dr. Kiss Ilona, aki szerint a jószolgálati munka „semmivel össze nem hasonlítható felemelő érzést és új barátokat ad” mindenki számára. A kormányzóasszony arra buzdít mindenkit, aki tettekkel is bizonyítaná az önkéntességét, hogy „jöjjön közénk, mert hisszük: ha többen vagyunk, többet és többeknek segíthetünk. A mozgalom hitvallása, hogy a Lions Clubok révén olyan önkénteseket állítunk sorba, akik élen járnak a közösségek segítésében, készek válaszolni a humanitárius kihívásokra, és a béke, a nemzetközi megértés érdekében munkálkodnak”.

A magyarországi Lionok most, ebben a pillanatban is összefogva azon fáradoznak, hogy valóban, hathatósan, jó szívvel tegyenek a közösségért. „Az október 15-i Fehér Bot napi eseménysorozatra minden klubunk készül, érzékenyítő programoktól kezdve a tokaji vakszüretig.”

Mindezt a hihetetlen erőt sugárzó összefogást, amelyet jelenleg 1000 elhivatott Lion és megszámolhatatlan névtelen önkéntes támogat zárja a kormányzóasszony üzenete. Jusson el ez a gondolat mindazokhoz, akik fontosnak tartják a társadalmi jószolgálatot: „A Lions Clubok Magyarországi Szövetségének 2014-15-ös év női kormányzójaként engedjék meg, hogy elkötelezett Lionként hívjam Önöket, csatlakozzanak ehhez az országhatárok nélküli, nemes tevékenységhez. Szlogenem a „We serve” „With the power of love”.

Szerző: Hank Kata

(Magyar Újságírók Lapja)

 


Hírek

Kapcsolat

Név: Dr. Szeri István (alapító elnök)

Telefonszám: 06-70-984-80-00

E-mail: szeri@tiszanet.hu

Rajzpályázat Adatkezelés