Plazmaadásra buzdít a Szeged Első Lions Club

Tavaly óta tudjuk, hogy a koronavírus fertőzésen átesettektől levett plazma a gyógyulást jelentheti az intenzíven fekvő betegnek, mégis, rendkívül kevesen jelentkeznek az OVSZ-hez. A Szeged Első Lions Club tájékoztató kampányt indít, amivel plazmaadásra hívja a szegedieket.

A koronavírus napjainkig több mint 15 ezer magyar ember halálát okozta. Megváltoztattuk az életünket, hogy lassítsuk a vírus terjedését, de a harmadik hullámban újra egyre többen kerülnek az intenzív osztályokra. Az ő kezelésükre egy hatásos gyógymód jelentenek a COVID-19 fertőzésen átesettek plazmájából előállított készítmények.

A kiemelt szerepe ellenére azonban a mai napig nagyon kevesen jelentkeznek plazmaadásra.

A koronavírus elleni védekezéshez a vérplazmát az Országos Vérellátó Szolgálat gyűjti. Plazmaadásra bárki jelentkezhet, aki elmúlt 18, de még nincs 60 éves, testsúlya pedig meghaladja az 50 kg-ot, de nem éri el a 140 kg-ot, valamint pozitív PCR-, antigén vagy laboratóriumi ellenanyag teszteredménnyel tudja igazolni a korábbi fertőzését. Aki átesett a koronavíruson, még nem feltétlenül alkalmas plazmaadónak. Egy előzetes vizsgálat alapján állapítja meg, hogy a donornak továbbra is elég magas-e az ellenanyag szintje (ezzel mindenképp információt kapva arról, hogy mennyire védett egy újabb fertőzéstől).

Miután korábban fertőzött tagjaik már jelentkeztek az OVSZ-hez, a Szeged Első Lions Club új kampányában a plazmaadás fontosságára hívja fel a figyelmet. A következő néhány hétben a Facebook oldalukon olyan szakértőket mutatnak be, akik segítenek eloszlatni a kételyeket a plazmaadás körüli legfontosabb kérdésekben. Az első bejegyzésekben Dr. Nagy Sándorral, az Országos Vérellátó Szolgálat szakmai főigazgató helyettesét szólaltatják meg.

A Szeged Első Lions Club Facebook oldala ide kattintva érhető el.

Szegeden az előzetes mintavétel és a plazmaadás is az OVSZ Regionális Vérellátó Központjában zajlik a Honvéd téren. Előzetes mintavételre az alábbi linken lehet jelentkezni:

https://www.ovsz.hu/hu/hirek/segitsd-plazmaadasoddal-fertozottek-gyogyitasat

 


Hírek

Kapcsolat

Név: Dr. Szeri István (alapító elnök)

Telefonszám: 06-70-984-80-00

E-mail: szeri@tiszanet.hu

Rajzpályázat Adatkezelés