Szeged Első Lions Club tagjai vérplazmát adtak a Plazmaközpontban

A Szeged Első Lions Club és a  Szegedi Tudományegyetem egyes tagjai ill. munkavállalói már átestek a koronavírus által okozott betegségen. Szerencsére valamennyien problémamentesen meggyógyultak.


A Szegedi Regionális Vérellátó Központnál Dr. Bella Zsolt SZTE klinikai adjunktusa ,aki nem mellesleg a Szeged Első Lions Klub(SZELC) elnöke kezdeményezésére az érintetteknél szerológiai vizsgálatot végeztek és megállapították, hogy kinek termelődött annyi antitest a vérében, hogy vérplazmát adhatnak.

A gyógyult koronavírus fertőzöttek véréből ugyanis előállítható plazmakészítmény, mellyel plazma-terápiagyógyítással a súlyos betegek gyógyíthatók.

A vérplazmában lévő, antitesteket ugyanis gyulladásos betegség ellen, az intenzív osztályos kezelések kapcsán használják.

A mintavételeken mások mellett megjelentek az SZTE részéről dr. Fendler Judit kancellár és dr. Dömötör Máté jogi, igazgatási és humánpolitikai főigazgató, a SZELC részéről pedig, dr. Bella Zsolt  elnök és dr. Szeri István alapító elnök.

Szerencsére a SZELC fent nevezett tagjainál  és másoknál is megállapították a megfelelő mennyiségű és minőségű antitestek jelenlétét. Azóta már a plazmát is levették tőlük, a szegedi Mikszáth Kálmán utcai plazmaközpontban, akik a betegek és az OVSZ nevében megköszönték az önkéntes és ingyenes felajánlást. A SZELC arra kéri a koronavírus fertőzésen átesett, de már gyógyult személyeket, hogy önkéntes felajánlásukkal segítsék a Szegedi Regionális Vérellátó Központ munkáját, végsősoron a súlyos státuszú  betegeket. Jelentkezés: www. ovsz.hu

fotó: Bobkó Anna

 


Hírek

Kapcsolat

Név: Dr. Szeri István (alapító elnök)

Telefonszám: 06-70-984-80-00

E-mail: szeri@tiszanet.hu

Rajzpályázat Adatkezelés