Juronics Tamás az év Lions díjasa..

A Magyarországi Lions Cubok Szövetsége 2022 április 09.-én rendezte jótékonysági vacsoraestjét, melynek bevételét az Ukrán-Orosz háborús válság szenvedőinek ajánlották fel. A világban 2017-ben 105 éves és a Hazánkban 34 éves Lions mozgalom a világ legnagyobb civil jószolgálati szervezete. Több mint 200 országban közel 46 ezer klubban mintegy másfélmillió tag dolgozik, azaz szolgál, jelmondatuk szerint: "We serve!" A szervezet nagyon büszke arra , hogy a működésünket kizárólagosan a tagdíjakból és adományokból valamint rendezvényekből biztosítják. Minden a Lions Clubok Szövetségéhez érkező, vagy általuk gyűjtött, vagy felajánlott adományt száz százalékosan tovább adják a rászorultaknak.


Ezen az esten több Kormányzósági elismerés mellett adják át az év Lions díját.

A Lions Díj:

"A Lions díjat az a tagi jogviszonnyal nem rendelkező, természetes személy kaphatja meg, aki kiemelkedő, országosan ismert, közéleti tevékenysége során, több évtizeden keresztül személyes munkájával mutatott példát a jószolgálatban, a másokon való önzetlen segítésben, felelt meg a cselekvő szolidaritás eszméjének." A díj első alkalommal 2012-ben került átadásra.

Díjazott személyek voltak többek között:

  • Benkő László Kossuth díjas zenész az Omega együttes billentyűse,
  • Tolcsvay László Erkel Ferenc-díjas zeneszerző előadóművész a Lions himnusz szerzője,
  • Jordán Tamás Kossuth díjas színművész, színigazgató,
  • Snétberger Ferenc Kossuth díjas gitárművész,
  • Csík János Kossuth-, Magyar Örökség és Prima Primissima díjas zenész,
  • Katona Klári eMeRTon és Pro Caritate díjas énekes,
  • Kiss János Kossuth díjas táncművész.


A 2021. évi díjazott a Szeged Első Lions Club ajánlására Juronics Tamás Kossuth díjas táncművész lett.

Karrierje az Állami Balett Intézet néptánc tagozatán kezdődik, amelynek elvégzése után a Londonból hazaérkező koreográfus, Imre Zoltán hívó szavára rögtön az 1987-ben induló Szegedi Nemzeti Szinház  Balett együtteséhez szerződik. A nagy szakmai és közönség érdeklődésnek örvendő társulatban rögtön szóló szerepeket kap, alkata, művészi tehetsége szinte minden koreográfust megihlet.


A hagyományos néptánc és a kortárs mozgásvilág elegyéből született első koreográfiája a Szükségi Táncok 1990-ben, 1991-ben már a társulat számára készít táncművet.

Imre Zoltán 1993-as távozása után a társulatvezetést Pataki András és Juronics Tamás vette át. Az együttes önálló szervezetként való működésében Pataki igazgatói, Juronics művészeti vezetői feladatot vállalt. Az a megközelítőleg 70 koreográfia, melyet a mai napig bezárólag a Szegedi Kortárs Balettnek készített meghozta Juronics számára és ezzel együtt a társulat számára is az osztatlan elismerést mind a táncművészeti közösség, mind pedig a nagyközönség körében. Alkotott modern zenei montázsokra, kortárs zeneszerzők műveire, de a több mint két évtizedes repertoáron megtalálhatók a klasszikusok zenére készült táncművek sora is.


Színházi gondolkodása, alkotói érzékenysége, zenei intelligenciája arra készteti, hogy más színpadi műfajokban is kipróbálja magát alkotóként. Rendez prózát, színpadra állít musicalt, de az opera világa is vonzza. Ezen a területen is maradandót alkot. Napjainkban, Győrben Tolcsvay László Lions díjas Mária evangéliuma művét rendezi, aminek a bemutatója Húsvétot megelőzően lesz.

2013 - tól A Magyar Művészeti Akadémia levelező tagja 2014-től a Magyar Koreográfusok Társaságának elnöke. Eddigi pályáját számtalan díjjal és kitűntetéssel ismerték el:1997 Harangozó-díj  ,1999 A Szegedért Alapítvány művészeti kuratóriumi díja ,2005 Érdemes művész, 2009 Kossuth-díj, 2014 Seregi-díj és 2021  Lions díj. Személyesen, és táncművészeti közösségével valamint a társulat alapítványával aktív részesei a jótékonysági, jószolgálati munkának is. Indulásuk óta fontosnak tartják a rászoruló, hátrányos helyzetű emberek támogatását. Társadalmi szerepvállalásaik sorában kiemelt fontossággal bír, hogy őket is színházba világba integrálják, megmutassák számukra a tánc varázsát, valamint támogassák őket, különféle gyűjtéseket szervezzenek számukra. Az elmúlt évek folyamán kiemelten a következőket támogatták: Waltner Károly Speciális Gyermekotthon, Szegedi Gyermekklinika, Gyermekek és Családok Átmeneti Otthon, Ágota Alapítvány, Vakok és Gyengénlátók Egyesülete, Siketek és Nagyothallók Egyesülete, GEMMA Központ, Katona Imre táncművész.

Juronics Tamás a Szeged Első Lions Clubon kívüli önkéntesként számtalan akcióban vett rész és művészeti szakértelmével támogatta a club rendezvényeit.

 


Hírek

Kapcsolat

Név: Dr. Szeri István (alapító elnök)

Telefonszám: 06-70-984-80-00

E-mail: szeri@tiszanet.hu

Rajzpályázat Adatkezelés